Inhoudsopgave
Gerelateerde artikelen
De leraarondersteuner: waardevol in het onderwijs
Werken in het onderwijs kent vele functies. In dit blog heb ik een gesprek met Klaas. Klaas werkte als fietstechnicus en begeleidde jongeren tijdens hun werkperiode bij een groot fietsbedrijf. Toen de begeleiding stopte, kwam Klaas in gesprek met het Vierbeekcollege...
Wat doet een Mediacoach?
Een inleiding tot mediacoaches en leesconsulenten in de bibliotheekwereld Laat ik maar eens bij het begin, beginnen en kort toelichten wat een Mediacoach nu eigenlijk is. Wanneer je werkt met het project ‘Bibliotheek op school’ dan horen daar ook uren bij met...
Een duik in de wereld van een onderwijsassistent
Een persoonlijke reis van passie en onderwijs Gelukkig is er op scholen steeds meer aandacht voor leerlingen die bovengemiddeld presteren. Want deze leerlingen vallen ook onder zorgleerlingen al worden ze vaak niet als zodanig beschouwd. Er wordt nog te vaak gedacht...
Verandering van de term “juf”?
LIEVER GEEN JUF “Goedemorgen groep 3/4“, daarmee start ik de dagopening in mijn combinatiegroep. “Goedemorgen leerkracht”, zeggen de leerlingen terug. Vijf jaar geleden ging ik, na 17 jaar werkzaam geweest te zijn als advocaat, als zij-instromer werken in het primair...
Uitgelichte artikelen
Naamswijziging ABCopschool: persbericht
Van ABCopschool naar Tip Met gepaste trots willen we met je delen dat we verder gaan onder onze nieuwe bedrijfsnaam: Tip b.v. Deze naamswijziging resoneert beter met de bijdrage die we de komende jaren in het basisonderwijs willen leveren en is bovendien makkelijker...
Welzijn in het onderwijs
Welzijn op Het Spectrum Het spectrum is een school in Delfgauw met het vignet welbevinden. Er heerste op de school gedurende langere tijd onderhuidse onrust en pestgedrag. Met een schoolbreed plan- met betrokkenheid van de ouders- is hiervan werk gemaakt. Het...
Taalvorming: de kunst van communicatie door het leven heen
Taal bewust: hoe verweven is taal met ons leven? Bij levensbedreigende situaties vragen we ons af: hoe lang kan een mens zonder eten of drinken? De vraag hoe lang een mens zonder taal kan wordt niet gesteld. Maar hoe groot is het aandeel van taalvorming in ons leven?...
De taken van een onderwijsassistent
Inhoudsopgave
Beste lezer, in mijn vorige blog heb ik geschreven over de functie van onderwijsassistent en de verschillen qua niveau. In dit blog wil ik hier graag dieper ingaan op de taken van een onderwijsassistent en deze verschillen uiteenzetten.
Onderwijsassistent niveau A
– In deze functie geef je ondersteuning/begeleiding aan leerlingen in of buiten de klas. Waar deze begeleiding uit bestaat en welke kinderen daarvoor in aanmerking komen, wordt afgestemd met de leerkracht. Je begeleidt leerlingen bij het inoefenen van de lesstof en het ontwikkelen van vaardigheden. Dit geldt voor zowel groepjes als individuele leerlingen. Het is belangrijk dat je leerlingen stimuleert tot luisteren, vragen stellen, zich concentreren etc.
– Je vult onderwijsarrangementen in en begeleidt leerlingen die op een eigen leerlijn zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld leerlingen zijn die niet mee kunnen komen in de klas, of een diagnose hebben waardoor extra begeleiding gewenst is.
– Ook toezicht houden op kinderen behoort tot één van je hoofdtaken. Je signaleert en corrigeert (ongewenst) gedrag en bespreekt dit met de leerkracht.
– Je verricht algemene onderwijsondersteunende taken, zoals het registreren van je bevindingen in het leerlingvolgsysteem. Ook dit bespreek je met de leerkracht.
– Je neemt toetsen af.
Organisatie en beheer
– Bij veel schoolactiviteiten is je hulp zeer gewenst. Denk je hierbij aan schoolreisjes, sportdagen, feestdagen, musicals etc. Je overlegt met de leerkracht waar je hulp gewenst is en levert een bijdrage aan de organisatie hiervan.
– Het lesmateriaal moet op tijd klaargelegd of voorbereid worden. Je bent ook medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de lesmaterialen.
– Ook kan het zijn dat je wordt gevraagd te helpen bij het inrichten van het lokaal.
– In de pauze houd je mede toezicht op de leerlingen in de klas of op het plein.
Professionaliteit
Voor je eigen ontwikkeling is het belangrijk deel te nemen aan werkgroepen of cursussen die worden aangeboden. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verbreed jij je kennis.
Onderwijsassistent niveau B
Deze verricht dezelfde taken als onderwijsassistent niveau A, maar krijgt meer verantwoordelijkheden. De verantwoordelijkheden die de onderwijsassistent niveau B erbij krijgt, zijn de volgende:
– Tijdens het begeleiden van de leerling(en) bij het inoefenen van de lesstof, kies je een aanpak die past bij de situatie. Je ziet dat je bij dit niveau al enige mate van vrijheid hebt en mag handelen naar eigen inzicht. Daarom kun je ook voorstellen doen voor de begeleiding van leerlingen en dit bespreken met de leerkracht.
– Als je moeilijkheden tegenkomt in de uitvoering van bepaalde werkzaamheden, kun je met verbetervoorstellen komen.
– Ook bereid je niet alleen het lesmateriaal voor, maar het is de bedoeling dat je hierbij eigen ideeën aandraagt. Dit geldt ook bij deelname aan werkgroepen.
– Medische handelingen mag je verrichten op basis van autorisatie.
Onderwijsassistent niveau C
De taken van een onderwijsassistent niveau C, worden met de volgende punten uitgebreid:
– Tijdens leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning werk je mee aan vormgeving van leeractiviteiten, de werkvormen en opdrachten voor leerlingen.
– Leerlingen met specifieke leerproblemen ondersteun je in hun leerproces.
– Als je vanuit je eigen beoordeling het nodig vindt het handelen aan te passen, voor de begeleiding van leerlingen, kun je dit afstemmen met de leerkracht.
– Je evalueert de leeractiviteiten en opdrachten en kan verbetervoorstellen doen. Dit wordt afgestemd met de leerkracht.
– Bij de organisatie van leeractiviteiten help je mee, plant en structureert.
– Schoolactiviteiten mag je zelfstandig organiseren en je mag voorstellen doen voor de aanschaf of vervanging van lesmaterialen.
– Toetsen die je hebt afgenomen mag je rapporteren in het leerlingschoolsysteem.
– En samen met de leerkracht, mag je ouders van een leerling informeren over de voortgang.
Ik hoop dat ik met deze blog wat duidelijkheid heb kunnen verschaffen in de verschillende niveaus van onderwijsassistenten.
Zelf ben ik werkzaam op een basisschool als onderwijsassistent niveau C en geef ik les aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen. Hiervoor heb ik een opleiding gevolgd bij Novilo in Utrecht. In een volgende blog zou ik graag iets willen schrijven over meer- en hoogbegaafdheid en het lesaanbod voor deze doelgroep.
Hartelijke groet,
Paulien Schrijver
Meer weten over Tip onderwijs?
Meer over Tip Onderwijs
Wil jij meer artikelen lezen? Bekijk onze kennisbank.
Meer weten over Tip Onderwijs? Bekijk de over ons pagina.
Op zoek naar een nieuwe onderwijs uitdaging? Bekijk onze vacatures.
Spel- of tikfout gezien? Laat het ons weten: [email protected]
0 reacties