Inhoudsopgave
Gerelateerde artikelen
Geen Resultaten Gevonden
De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.
Uitgelichte artikelen
Naamswijziging ABCopschool: persbericht
Van ABCopschool naar Tip Met gepaste trots willen we met je delen dat we verder gaan onder onze nieuwe bedrijfsnaam: Tip b.v. Deze naamswijziging resoneert beter met de bijdrage die we de komende jaren in het basisonderwijs willen leveren en is bovendien makkelijker...
Welzijn in het onderwijs
Welzijn op Het Spectrum Het spectrum is een school in Delfgauw met het vignet welbevinden. Er heerste op de school gedurende langere tijd onderhuidse onrust en pestgedrag. Met een schoolbreed plan- met betrokkenheid van de ouders- is hiervan werk gemaakt. Het...
Taalvorming: de kunst van communicatie door het leven heen
Taal bewust: hoe verweven is taal met ons leven? Bij levensbedreigende situaties vragen we ons af: hoe lang kan een mens zonder eten of drinken? De vraag hoe lang een mens zonder taal kan wordt niet gesteld. Maar hoe groot is het aandeel van taalvorming in ons leven?...
Van zzp’er naar loondienst in het onderwijs
Inhoudsopgave
Is dit het juiste moment?
Het leek een geweldige keuze: werken als zelfstandige in het onderwijs. Je genoot van de vrijheid om je eigen uren in te delen en projecten te kiezen die bij je passen. Maar na verloop van tijd kunnen de minder leuke kanten zich aandienen. Denk aan de administratieve lasten die steeds groter worden, het ontbreken van de zekerheid van een vast inkomen en de almaar strengere regelgeving rondom zzp’ers. Misschien vraag je jezelf af: “Hoe ziet mijn toekomst eruit? Zal ik straks nog voldoende opdrachten hebben? En hoe regel ik mijn pensioen op een goede manier?”
Vanaf 1 januari 2025 scherpt de Belastingdienst het toezicht op schijnzelfstandigheid aan. Dit brengt grote risico’s met zich mee, zowel voor zelfstandigen in het onderwijs als voor de scholen die hen inhuren. Steeds meer schoolbesturen anticiperen hierop door het volledig stopzetten van opdrachten aan zzp’ers.
Gelukkig biedt Tip onderwijs een oplossing. Met onze professionele begeleiding maak je soepel de overstap naar loondienst, zodat je kunt blijven doen waar je goed in bent: lesgeven. Tegelijkertijd geniet je van de zekerheid en rust die een vast inkomen en pensioenopbouw bieden.
Door deze overstap nu te maken, bescherm je jezelf niet alleen tegen de onzekerheid die de komende veranderingen met zich meebrengen, maar zorg je ook voor een stabiele toekomst. Overstappen naar loondienst betekent dat je weer kunt focussen op waar je het meest gepassioneerd over bent: onderwijs geven en leerlingen inspireren. Het juiste moment om actie te ondernemen is nú.
Waarom loondienst een verstandige keuze is
Het idee om van zelfstandige naar loondienst te gaan kan voelen als een stap terug. Toch zien we een groeiende groep zzp’ers in het onderwijs die bewust kiezen voor loondienst. Dit komt doordat de voordelen van loondienst vaak zwaarder wegen dan de nadelen van zelfstandig ondernemerschap, zeker in een onderwijssector die volop in beweging is. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom dit het juiste moment is om over te stappen:
1. De Wet DBA wordt vanaf januari 2025 gehandhaafd
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst toezien op schijnzelfstandigheid (Wet DBA). Dit betekent dat zowel zzp’ers als opdrachtgevers onder een vergrootglas komen te liggen. Als je als zelfstandige langere tijd werkt volgens het rooster en de regels van een school, kan dit gezien worden als een gezagsverhouding. Hierdoor kan de Belastingdienst concluderen dat je eigenlijk in loondienst zou moeten zijn.
De gevolgen hiervan kunnen fors zijn, zowel voor jou als zzp’er als voor de school die je inhuurt. Denk aan boetes, naheffingen en het verlies van belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Veel scholen kiezen er daarom nu al voor om geen zzp’ers meer in te huren. Dit betekent dat de werkzekerheid voor zelfstandigen sterk afneemt en er een dringende noodzaak ontstaat om tijdig over te stappen naar een veilige en stabiele werkomgeving.
Voor scholen en zzp’ers is deze maatregel een belangrijke aanleiding om de huidige samenwerkingsvormen te heroverwegen. Dit is niet alleen van invloed op jouw werkzekerheid, maar ook op de manier waarop onderwijsinstellingen hun personeel organiseren. Door op tijd actie te ondernemen, voorkom je dat je straks zonder werk komt te zitten.
2. Stabiliteit en zekerheid
Als zzp’er ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van opdrachten. Bij pieken en dalen in de vraag naar leerkrachten kan dit tot onzekere periodes leiden, met financiële zorgen als gevolg. In loondienst hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Je ontvangt elke maand een vast inkomen, ongeacht de omstandigheden.
- Een vast salaris volgens de cao, elke maand opnieuw.
- Pensioenopbouw, zodat je verzekerd bent van een inkomen voor later.
- Doorbetaling bij ziekte en tijdens vakanties.
- Volledige reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.
- Extra’s zoals vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.
Bovendien biedt loondienst je de mogelijkheid om je volledig te focussen op je werk. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het binnenhalen van opdrachten of de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Dit betekent meer tijd voor je passie: lesgeven en bijdragen aan de ontwikkeling van je leerlingen.
Financiële stabiliteit is niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk om met een gerust hart je toekomst te plannen. Je hoeft niet meer constant te onderhandelen over tarieven of opdrachten. Dit geeft rust en ruimte om je volledig te richten op je werk als onderwijsprofessional.
3. Geen administratieve lasten meer
Het zelfstandig ondernemerschap brengt een flinke administratieve last met zich mee. Denk aan het versturen van facturen, het doen van btw-aangifte en het bijhouden van je boekhouding. Als je kiest voor loondienst via Tip onderwijs, nemen wij al deze taken van je over. Zo kun jij je volledig richten op wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent: lesgeven.
Administratieve taken kunnen niet alleen tijdrovend zijn, maar ook complex. Fouten in de administratie kunnen leiden tot hoge kosten of problemen met de Belastingdienst. Door deze taken uit handen te geven, vermijd je deze risico’s en kun je met een gerust hart je werk doen.
Daarnaast geeft het afstaan van deze administratieve zorgen je meer energie en focus om je verder te ontwikkelen in je vakgebied. Door deel uit te maken van een team in loondienst, krijg je toegang tot ondersteuning en expertise die je helpt om te groeien als docent.
Hoe maak je eenvoudig de overstap?
Overstappen van zzp naar loondienst is eenvoudiger dan je denkt, zeker met de hulp van Tip onderwijs. Wij begeleiden je tijdens het hele proces, zodat je zonder zorgen de overstap kunt maken. Dit zijn de stappen die je doorloopt:
- Rond je lopende opdrachten af: Zorg ervoor dat je huidige projecten netjes worden afgerond en maak duidelijke afspraken met je opdrachtgevers.
- Schrijf je uit bij de Kamer van Koophandel: Dit kan eenvoudig online en wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.
- Houd je administratie bij: Zelfs na uitschrijving ben je verplicht je administratie zeven jaar te bewaren.
- Vind een nieuwe baan via Tip onderwijs: Wij zorgen ervoor dat je snel een passende baan vindt die aansluit bij jouw wensen en ambities.
Onze begeleiding stopt niet bij het vinden van een baan. We blijven je ondersteunen om ervoor te zorgen dat je een goede start maakt en volledig op je plek zit in je nieuwe werkomgeving. Dit betekent dat je altijd kunt rekenen op onze expertise en advies.
Daarnaast bieden we flexibele contracten die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Of je nu een fulltime aanstelling zoekt of liever parttime werkt, bij Tip onderwijs vinden we samen de ideale oplossing.
Waarom is nú het juiste moment?
De strengere regelgeving rondom zzp’ers in het onderwijs vraagt om actie. Door nu de overstap naar loondienst te maken, voorkom je risico’s zoals boetes, naheffingen en verlies van werk. In loondienst krijg je niet alleen meer zekerheid en stabiliteit, maar kun je je volledig richten op je passie: lesgeven.
Bij Tip onderwijs zorgen we ervoor dat de overstap probleemloos verloopt. We helpen je aan een baan die past bij jouw vaardigheden en ambities, zodat je snel met plezier weer aan het werk kunt.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om de overstap te maken. Samen bouwen we aan een stabiele en succesvolle toekomst in het onderwijs!
Meer weten over Tip onderwijs?
Meer over Tip Onderwijs
Wil jij meer artikelen lezen? Bekijk onze kennisbank.
Meer weten over Tip Onderwijs? Bekijk de over ons pagina.
Op zoek naar een nieuwe onderwijs uitdaging? Bekijk onze vacatures.
Spel- of tikfout gezien? Laat het ons weten: [email protected]
0 reacties