Onderwijstips

Onderwijstips

Via onze kennisbank delen wij regelmatig onderwijstips. Een verzameling van deze tips is te vinden op deze pagina.

 

Taalontwikkeling stimuleren: slimme inzichten en praktische tips

In deze blog lees je hoe een baby of een meertalig persoon een nieuwe taal leert. Aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen, word je meegenomen in kennis over de drie taalgroeimiddelen en het taalleermechanisme. Deze blog gaat ook over taalontwikkeling stimuleren en hoe dit kan worden toegepast. Lees meer over deze onderwijstips.

 

 

Personeelsbeleid: aantrekken en behouden van onderwijstalent

Dat er een lerarentekort is klinkt voor niemand meer vreemd in de oren. Het is inmiddels algemeen bekend dat niet alle vacatureruimte op scholen wordt opgevuld. Zonde! Want wat is het een prachtig vak. Wat mij betreft kun je nergens zo het verschil maken dan als juf of meester voor de groep. Ik denk dat bijna iedereen zich nog wel een juf of meester herinnert die iets heeft gezegd of gedaan waardoor jij bent gegroeid of een bepaalde keuze hebt gemaakt. In deze blog lees je meer over personeelsbeleid en hoe je onderwijstalent aantrekt en behoud. Lees meer over deze tips.

 
 
 

Engels basisschool methode: leuk en effectief leren

Als Engels docent op een middelbare school zie ik steeds meer kinderen die op de basisschool al Engels hebben gehad en staan te springen om meer! Wat ontzettend tof om te zien dat Engels een steeds groter plekje krijgt in het basisonderwijs. Toch spreek ik basisschool docenten die zich afvragen of wat zij doen wel goed is. Ook vragen ze zich af welke methode handig is om in te zetten of de beste aansluiting heeft op de middelbare school. Lees meer over deze tips.

 

 

Zes tips om werkdruk in het onderwijs aan te pakken

Wat is nou werkdruk in het onderwijs en hoe ga je er mee om? De één gaat goed op de werkdruk van lijstjes en taken die hem te doen staat. De ander heeft genoeg aan de enige taak van de dag en zij gaat minder makkelijk door op druk. Ik heb het over werkdruk. Een heel grote rode draad in het uitoefenen van onderwijswerkzaamheden en zeker ook niet meer weg te denken in andere beroepen waar zorg bij komt kijken. In dit blog neem ik je mee in praktische tips, maar ook een stukje mentale steun voor als je werkdruk ervaart en hoe je hiermee om kunt gaan. Lees meer over deze onderwijstips.

 

 

Mindset veranderen: test je mindset

Welkom bij de mindset-test om je mindset te veranderen of te testen! Als leraar speel je een essentiële rol in het begeleiden van de mentale ontwikkeling van je leerlingen. Deze test is ontworpen om je te helpen jouw benadering te evalueren en te ontdekken hoe je de principes van een groeimindset kunt integreren in je onderwijspraktijk. Een groeimindset moedigt niet alleen je leerlingen aan om te gedijen in een omgeving van voortdurende groei, maar het biedt ook een kader voor jou als leraar om zelf te blijven leren en ontwikkelen. Doe mee en laat je inspireren om een positieve verandering te creëren in het leven van je leerlingen en in je eigen professionele groei! Wil je weten wat een groeimindset is? Zie dan: “Wat is een groeimindset? Lees meer over deze tips.

 

 

Klassenmanagement in de praktijk

Wist je dat je naast docent of leerkracht ook de functie van manager bekleed? De verantwoordelijkheid voor een groep studenten of leerlingen brengt meer organisatie en taken met zich mee dan alleen les geven. Het managen van een klas doet een beroep op je vaardigheden in voorbereiden, een lesprogramma samenstellen en hier samen met de klas regels en afspraken bij maken zodat het voor iedereen werkbaar is. In deze blog lees je meer over klassenmanagement. Lees meer over deze tips.

 

 

10 tips om ouderbetrokkenheid te vergroten

Ouders spelen een cruciale rol in de educatie van hun kinderen en hun betrokkenheid vergroten kan een grote impact hebben op hun succes. Wil je als school meer ouderbetrokkenheid creëren, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we hebben 10 concrete tips voor je opgesteld om je te helpen.

 

 

Assertief worden: tips om assertief les te geven

Assertief lesgeven, hoe doe je dat? Iedereen die voor de klas staat, heeft het weleens meegemaakt, die ene schreeuw waar
sommige kinderen enorm van schrikken, maar wel met het resultaat dat de kinderen eindelijk luisteren, nou ja even dan. Lees hier meer over deze tips.

 
 
 
 

Spelend leren: betekenisvol onderwijs voor kinderen?

Het onderwijs aan het jonge kind is een prachtig vak! Het wordt nog mooier als we het zó betekenisvol maken, dat een kind een hoge betrokkenheid laat zien en spelenderwijs aan het leren en ontwikkelen is. In deze blog lees je meer over hoe dit zich uit en hoe spelend leren wordt toegepast. Lees hier meer over deze tips.

 

 

Wil jij meer artikelen lezen over het onderwijs? Bekijk al onze artikelen in onze Kennisbank of volg onze LinkedIn pagina