Categorie: Coaching

Ingeschatte leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Uitgelichte artikelen

Naamswijziging ABCopschool: persbericht

Van ABCopschool naar Tip Met gepaste trots willen we met je delen dat we verder gaan onder onze nieuwe bedrijfsnaam: Tip b.v. Deze naamswijziging resoneert beter met de bijdrage die we de komende jaren in het basisonderwijs willen leveren en is bovendien makkelijker...

Welzijn in het onderwijs

Welzijn op Het Spectrum Het spectrum is een school in Delfgauw met het vignet welbevinden. Er heerste op de school gedurende langere tijd onderhuidse onrust en pestgedrag. Met een schoolbreed plan- met betrokkenheid van de ouders- is hiervan werk gemaakt. Het...

Taalvorming: de kunst van communicatie door het leven heen

Taal bewust: hoe verweven is taal met ons leven? Bij levensbedreigende situaties vragen we ons af: hoe lang kan een mens zonder eten of drinken? De vraag hoe lang een mens zonder taal kan wordt niet gesteld. Maar hoe groot is het aandeel van taalvorming in ons leven?...

Ingeschatte leestijd: 4 minuten

Beeldcoaching in actie

Klaar om te beginnen

Je bent na vier jaar studeren en verschillende stages helemaal klaar om een groep te leiden. Of je hebt na lang nadenken je huidige baan opgezegd en gekozen om je mouwen op te stropen en te starten aan een zij-instroomtraject in het onderwijs. Laat het echte werk en het echte leraarschap maar beginnen!

Been there, done that! Net zoals vele starters in het onderwijs stond ook ik te springen om volledig de verantwoordelijkheid voor een eigen groep te pakken.

Na de pabo opleiding en uren van stages die veel uit losse lessen en dagdelen bestond, gaf ik me helemaal over. Tot ik er na een half jaar achter kwam dat er heel veel meer bij komt kijken dan alléén je lesprogramma draaien. Ik vroeg mijn directeur om een coach in te schakelen die vanaf de zijlijn met mij mee kon kijken.

 

Camera loopt

We zien het lerarentekort als de grootste bedreiging van de kwaliteit van ons onderwijs. Dus elke school is blij als een leraar zich meldt. Starters en zij-instromers, onbevoegd of een rot in het vak, ze nemen allen hun rugzak aan onderwijservaring met zich mee.

Kijk maar naar mij: van onderwijs assistent naar de pabo. Ik had aardig ervaring in de praktijk en tóch liep het vast. Het invliegen van een coach was zeer welkom. Ik kreeg met coaching on the job een intensieve vorm van begeleiding waar ik op een persoonlijke manier werkte aan de verdere ontwikkeling van mijn vaardigheden en kwaliteiten als leerkracht. Tijdens mijn traject bracht deze beeldcoach de camera mee om mijn didactiek, klassenmanagement en interactie met leerling/ouders in beeld te brengen. Confronterend en kwetsbaar, maar ook zeer inzichtelijk en motiverend. Met wekelijks opnames in de groep zag ik mezelf terug en reflecteerden we op mijn gestelde doelen.

Bovendien was ik vooral zelf aan het woord tijdens de coachgesprekken omdat ik vooraf de opnames kon bekijken en gericht mijn ontwikkeling kon bespreken en versterken. Ik kwam in een veilig en comfortabel tempo tot vernieuwd handelen en leerde de verschillende rollen van de leerkracht kennen en aannemen. Ik kreeg grip op mijn groep, leerde goede oudergesprekken voeren en ik werd dé stamgroepleider Jenaplan die ik voor ogen had.

Met alle start- en zij-instroomtrajecten die tegenwoordig door meer en meer stichtingen worden aangeboden, is het invliegen van een beeldcoach een welkome verrijking.

De inzet van een beeldcoach bij starters en zij-instromers verhoogt uiteindelijk het eigenaarschap van de leraar.

 

Beeldcoaching voor elke onderwijsprofessional

Dat een beeldcoach van waarde kan zijn in het onderwijs heb ik bij mezelf terug gezien. Ik ben bijna tien jaar stamgroepleider geweest en heb veel passie en hart voor het vak. Nu wil ik mijn opgedane kennis en ervaring overbrengen aan nieuwe en de huidige onderwijsprofessionals door nu zelf als beeldcoach het werkveld te betreden.

Ik sluit deze blog af dat beeldcoaching en coaching on the job op meer manieren is in te zetten:

  1. In een (deel) schoolteam – bij het onderzoeken van een nieuwe werkvorm en het bekijken van elkaars lessen.
  2. De directeur – coaching in leiderschap, opnames tijdens een teamvergadering die geleid wordt door de directeur.
  3. Onderwijs assistenten – het begeleiden van groepjes leerlingen.
  4. Een vraag over een leerling – interactie en ondersteuningsbehoeften vast leggen.
  5. Presentatiegericht – het gedrag en lichaamstaal staat centraal bij momenten van presenteren.
  6. Leerlingen zelf laten filmen – een groep zelf terug laten kijken naar het gedrag of leerlingen elkaar laten filmen onder voorwaarden met feedback.

Gun jezelf en je collega het eigenaarschap in het prachtige vak als leraar, vraag de (beeld)coach!

Manon Westerhuis

Meer weten over Manon Westerhuis?

Klik hier en lees het verhaal van Manon Westerhuis.

Meer over Tip Onderwijs

Wil jij meer artikelen lezen? Bekijk onze kennisbank.

Meer weten over Tip Onderwijs? Bekijk de over ons pagina.

Op zoek naar een nieuwe onderwijs uitdaging? Bekijk onze vacatures.

 

Dit artikel is geschreven door:

Manon (Jansen) Westerhuis
Op: 10 november 2023

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *